Zorgen voor anderen of zorgen voor jezelf?

Wanner stop je nu met geven en niet ontvangen?

Wanneer geven en ontvangen totaal niet in balans zijn

Door Marie-José van de Kimmenade

slrajyotfey-r-jordan-n-sanchez

 

“Marie-José,  hoe lang denk jij nog door te gaan met het anderen naar de zin te maken?” Ik voelde de onrust vanuit mijn buik omhoog komen. Oei… het koude zweet brak me uit en mijn buik begon zeer onrustig tekeer te gaan. De onrust kwam verder omhoog en ik kreeg het stik benauwd. De vlammen sloegen me uit alsof ik al dik in de overgang zat en zojuist en fikse opvlieger kreeg. Wat ik eruit wilde persen  sloeg nergens op dat voelde ik wel en dus zei ik dat het toch normaal is om voor anderen klaar te staan? “Oh ja?” klonk het genadeloos. “Ook als je jij er zelf aan onderdoor gaat om de ander naar de zin te maken? Dus die ander mag jou pijn doen en jij die ander niet?”

 

Auw…dat deed zeer. Ik wilde eigenlijk gewoon wegrennen, maar de waarheid was dat had ik al te vaak en te lang gedaan en ik zat niet voor niets hier in dit crisiscentrum voor vrouwen. En ineens viel alles in mij stil, want toen vielen de kwartjes met bakken. Ik was nl doodmoe, kon niet meer, had alles gegeven aan mijn kind aan mijn ex, ook na onze scheiding en aan mijn moeder en aan iedereen behalve aan mezelf. En dat precies had me hier gebracht.

 

Het heeft 5 jaar al met al geduurd voordat ik weer redelijk kon functioneren. Niet alleen herstellen van een burn-out maar ook van een depressie. Mijn liefdestankje was leeg en ik had niks meer te geven alleen aan mijn kind, maar daar kreeg bakken met liefde van terug.

 

We geven en kunnen niet ontvangen!

Wij vrouwen willen van alles geven aan iedereen. We denken dat dat zo hoort, jezelf weggeven. Dat het normaal is om altijd maar voor iedereen klaar te staan, egoïstisch om grenzen aan te geven en nee te zeggen. Dat is nl niet lief en niet aardig.

 

Een rare drogreden uit de het begin van de vorige eeuw toen het enige recht van de vouw nog het aanrecht was. Egoïstische luie en verwende krengen deden niets en stonden niet voor anderen klaar. Als je nee zei werd je met de nek aangekeken. Luiheid is des duivels oorkussen, een vrouwenhand staat nooit stil en zo kan ik nog uren doorgaan. Je snapt het: mijn stokpaardje.  Realy dames???? We zitten in 2020 en niet in 1920 en we rennen, vliegen, draven en zitten nooit stil en zijn er altijd voor een ander maar nooit voor onszelf. Alsof het nog 1920 is.

 

Ja ho!, zul je zeggen,  er is toch niets mis mee om aan anderen te denken en sociaal te zijn en hulp te bieden. Nee idd daar is niets mis mee, onder een voorwaarde: dat je dat niet doet ten koste van jezelf. En jij er zelf niet aan onderdoor gaat. Dan mag het van mij .

 

Niks mis met goed zorgen voor jezelf!

Hopelijk snap je nu dat sociaal bezig zijn oké is als je OOK! goed voor jezelf zorgt. Dat is niet egoïstisch en niet slecht en dan ben je geen egoïstisch kreng of bitch of zoiets, nee goed zorgen voor jezelf is je grenzen aangeven omdat iemand je pijn doen. Nee zeggen omdat het nu niet kan, Voor jezelf opkomen omdat je er ook mag zijn en net zo belangrijk als die ander!

 

Als jij jezelf op de eerste plek zet, ben je juist niet egoïstisch maar zorg je goed voor jezelf. Je let er dan op dat je niet door gaat als je moe bent. Dat je dan ook af en toe me-time inbouwt.  Zodat je uit kunt rusten en je innerlijke batterij weer kunt opladen. Heb jij wel eens met een lege telefoonaccu proberen te bellen? Of met een lege tank proberen te rijden of te fietsen met lege banden? Ik bedoel maar…..

 

Als jouw innerlijke batterij helemaal vol is heb je ook meer te geven. Als jij jezelf een waardevol mens vind die er helmaal mag zijn voel jij je ook super en heb je veeeeeel meer vanuit je hart zonder bijbedoelingen te geven dan als je batterij bijna leeg is en jij jezelf niet waardevol of belangrijk vindt.

 

Hier wat tips om beter voor jezelf te zorgen:

  • Neem je voor om een avond in de week voor jezelf te plannen. En ga dan iets puur voor jezelf doen. Niet met je man en iet met je kids. Maar echt iets voor jou alleen.
  • Ga dan bv je hobby uitoefenen of neem een hobby als je die nog niet hebt
  • Ga een avondje sauna doen, ga op yoga, een pak een heerlijke vrouwenfilm of zoals ik de nieuwste James Bond . Je snapt me. Iets waar een ander zich moeilijk in kan wringen.
  • boek eens een lekkere massage. Verwen jezelf dus.
  • Ga wandelen in de natuur. Neem de natuur bewust in je op. Knuffel een boom.

Kom je er zelf niet uit en zeg je Marie-José dat doe ik al maar het lukt me gewoon niet?

Dan heb ik nu een leuk verwenaanbod voor je: Neem een proefsessie van 30 minuten Acces Bars gratis en neem de uitgeprinte blog mee. Als je dan aan het einde van de proefbehandeling zegt dat je 3 sessies wilt krijg je die  nu voor €180

 

 

Kijk ook op mijn webpagina Acces the Bars wat Acces Bars inhoudt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *